vrijdag 12 oktober 2007

Openingsexposite

Tijdens de opening van mijn atelier waren voor het eerst de bladzijden te zien van het project De Hoofdzaak: een kunstenaarsboek over het menselijk brein door Jan Willem Kwinkelenberg en Leintje Hoogenkamp.

In de zomer van het jaar 2000 startten Leintje en Jan Willem samen een uniek onderzoek; ze besluiten een boekwerk over de werking van het menselijk brein te vervaardigen. In het voorjaar van 2002 is de gelimiteerde oplage van de boeken met als titel ‘De Hoofdzaak’ gereed.

De mens is al eeuwenlang gefascineerd door zijn hoofd. Voor wetenschappers is het een onuitputtelijke bron van onderzoek. Jan Willem en Leintje lieten zich inspireren door een theorie die de hoofd-kunde sterk be├»nvloedde rond 1820; de ‘frenologie’. Frenologie is de wetenschap van de knobbels: alle mentale functies, van logisch denken en dromen tot geloven en vaderlandsliefde zouden een eigen plaats onder het schedeldak hebben. Als een hoofd ergens een knobbel vertoonde, betekende het dat de onderliggende eigenschap sterk ontwikkeld was. Het schedelvoelen schijnt tot eind 19e eeuw een populair tijdverdrijf te zijn geweest. Uitgebreide tekeningen gaven aan op welke plek in de hersenen welke karaktertrek aanwezig was.
Jan Willem en Leintje kozen deze tekeningen als basis voor de opzet van hun boek ‘De Hoofdzaak’. De veronderstelde gebieden voor eigenschappen hebben zij bestudeerd en in kaart gebracht. Vervolgens zochten ze naar teksten, gedichten of fragmenten daarvan, die bij de 50 gebieden passen. Beide kunstenaars maakte vervolgens zijn/haar eigen illustratie naar aanleiding van de gekozen teksten.
Er ontstaan uiteindelijk twee boeken, zoals er ook twee onlosmakellijk verbonden hersenhelften zijn.
De teksten in de boeken zijn met loden letters gezet en gedrukt. De afbeeldingen zijn met linosnedes vervaardigd. De oplage is gelimiteerd tot 35 exemplaren.

Tijdens de opening zijn de illustraties van Jan Willem Kwinkelenberg te zien. Prijs: EUR 50,- incl. lijst en EUR 30,- zonder lijst.